kaplica "Trzeci Upadek" - Zabytek.pl

kaplica "Trzeci Upadek"

architektura sakralna 3. ćw. XIX w. Kalwaria Pacławska

Kalwaria Pacławska, 40

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Kaplicę wyróżnia pełnoplastyczna rzeźba Chrystusa upadającego pod ciężarem krzyża. Zalicza jest ona do kaplic zarówno na „dróżkach” Pana Jezusa, jak i Matki Bożej Bolesnej.

Historia obiektu

Kaplica została wzniesiona w 1865 r. za przełożeństwa o. Innocentego Nycza, w pobliżu starszej kaplicy, która została rozebrana. Była ona kilkakrotnie remontowana.

Opis

Kaplica usytuowana jest na pn.-zach. od założenia klasztornego, na wsch. od zespołu kaplic „Grupy Ukrzyżowania”, na wzgórzu zw. Golgotą.

Wymurowana została z cegły i otynkowana. Założona na rzucie prostokąta, jako jednokondygnacyjna, z wyodrębnionym cokołem. Kryta jest dachem czterospadowym, z wieżyczką na sygnaturkę zamkniętą ostrosłupowym hełmem i krzyżem (pokrycie z blachy ocynkowanej). Elewacje zostały przeprute arkadami, ujętymi ramowymi podziałami i  zdwojonymi, dość szerokimi pilastrami, wspierającymi wysunięty gzyms wieńczący. Zaokrąglone naroża kaplicy zaakcentowano ćwierćkolumnami. Arkady zamknięto kratami z prostych metalowych prętów. Wnętrze wypełnia  wysoki, masywny cokół z pełnoplastyczną rzeźbą Chrystusa upadającego pod ciężarem krzyża.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny bez ograniczeń.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 15-02-2024 r.